Zupa pieczarkowa to doskonały pomysł na szybki, prosty, a co najważniejsze – smaczny obiad.
Jak ugotować zupę pieczarkową? Przepis – poniżej.
Przepis na zupę pieczarkową
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 1,5 kg pieczarek,
- 4 ziemniaki,
- 0,5 dużego opakowania śmietany 18%,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki,
- masło.
Bulion wlewamy do garnka; rozgrzewamy. Pieczarki myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Grzyby kroimy w średniej grubości listki. Pieczarki podsmażamy na maśle i wrzucamy do bulionu. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu z pieczarkami i gotujemy. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i dokładnie mieszamy. Garnek z zupą pieczarkową zdejmujemy z palnika. Do rozmieszanej śmietany wlewamy 200 ml zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka. Mieszamy. Zupę serwujemy posypaną drobno posiekaną natką pietruszki.