Spis treści
- 1 Ajurweda, czyli indyjski system medycyny rozwinięty w starożytności, zaleca jedzenie tęczy. To znaczy, że w naszych nawykach żywieniowych powinniśmy uwzględnić jedzenie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy.
- 1.1 # CZERWONY – ENERGIA – CZAKRA PODSTAWY:
- 1.2 # POMARAŃCZOWY – PEWNOŚĆ SIEBIE – CZAKRA SAKRALNA:
- 1.3 # ŻÓŁTY – RADOŚĆ – CZAKRA SPLOTU SŁONECZNEGO:
- 1.4 # ZIELONY – ODNOWIENIE – CZAKRA SERCA:
- 1.5 # NIEBIESKI/CZARNY – WYCISZENIE – CZAKRA GARDŁA:
- 1.6 # FIOLETOWY – SPOKÓJ – CZAKRA TRZECIEGO OKA:
- 1.7 # BIAŁY – SIŁA – CZAKRA KORONY:
- 1.8 Żeby nie popadać w paranoję
- 1.9 Drobne porady w sprawie żywienia:
- 1.10 Im świeższe i bardziej surowe są spożywane przez nas owoce i warzywa, tym mają dla nas one Wyższą Wibrację. Zapamiętajmy, jedzenie jest żywe! To dlatego owoce zerwane prosto z krzaczka smakują lepiej niż potem jedzone z miseczki.
Ajurweda, czyli indyjski system medycyny rozwinięty w starożytności, zaleca jedzenie tęczy. To znaczy, że w naszych nawykach żywieniowych powinniśmy uwzględnić jedzenie warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy.
Jeżeli interesujemy się czakrami, to wiemy, że każda z nich ma odpowiadający jej kolor. Ajurweda zaleca byśmy zadbali o nie zwracając uwagę na naszą dietę. W przypadku równoważenia czakr za pomocą jedzenia, wygląda to w następujący sposób:
# CZERWONY – ENERGIA – CZAKRA PODSTAWY:
Jeżeli czujemy spadek energii, zmęczenie, ogarnia nas lenistwo, to energię i temperaturę ciała podniesie nam czerwone jedzenie. To mogą być: pomidory, truskawki, maliny, buraki, wiśnie, porzeczki, arbuzy.
# POMARAŃCZOWY – PEWNOŚĆ SIEBIE – CZAKRA SAKRALNA:
Gdy spada nam pewność siebie, zaczynamy wątpić w nasze możliwości, sięgnijmy po pomarańczowe pożywienie. To mogą być: mandarynki, pomarańcze, mango, śliwki mirabelki, soczewica, marchewki, kabaczek, dynia.
# ŻÓŁTY – RADOŚĆ – CZAKRA SPLOTU SŁONECZNEGO:
Uczucie depresji i smutku możemy odgonić jedząc banany, ananasa, żółtą paprykę, grapefruity i morele. Nie polecam jedzenia kukurydzy ponieważ jej genom został tak sprofanowany, że według mnie nie nadaje się ona już do jedzenia.
# ZIELONY – ODNOWIENIE – CZAKRA SERCA:
Gdy jesteśmy zestresowani, przepracowani to sięgnijmy po zielone. Podstawą naszego jadłospisu powinny być: sałata, ogórek, brokuły, zielona papryka i groszek, jasne winogrona, gruszki, agrest, szparagi i awokado. Zróbmy zielony koktajl. Sięgnijmy po koktajl z młodego jęczmienia lub dużą sałatkę. Podniesie to nam ilość enzymów, tlenu i chlorofilu, co na pewno pomoże nam poczuć się lepiej.
# NIEBIESKI/CZARNY – WYCISZENIE – CZAKRA GARDŁA:
Gdy jesteśmy zmartwieni, dopadają nas złe myśli i lęki, wtedy sięgnijmy po jagody, borówki, jeżyny.
# FIOLETOWY – SPOKÓJ – CZAKRA TRZECIEGO OKA:
Kiedy jesteśmy sfrustrowani, źli lub mamy problem z wybaczaniem, to zjedzmy wtedy bakłażana, czerwoną kapustę, ciemne oliwki, aronia, lub czerwone winogrona, przyniosą nam spokój.
# BIAŁY – SIŁA – CZAKRA KORONY:
Jeżeli chcemy poczuć wewnętrzną moc, do potraw dodajmy czosnku, cebuli lub imbiru. Jedzmy: kalafior, korzeń selera, korzeń pietruszki, pieczarki, białą rzepę. Na deser zjedzmy kokosy lub owoce tropikalne.
Żeby nie popadać w paranoję
Chodzi o to, aby od razu nie zmieniać rygorystycznie wszystkich swoich nawyków żywieniowych. Zasady wprowadzajmy spokojnie. Na początku wzbogaćmy swoje dania dodatkiem w/w warzyw np. dnia czerwonego dodajmy do swojej owsianki truskawki, zjedzmy czerwone jabłko, a na obiad zaserwujmy sobie krem z pomidora.
Drobne porady w sprawie żywienia:
- Dla mięsożerców – do dwóch posiłków dodaj chude mięso i ryby, dla wegetarian – dodaj ciecierzycę, fasolę lub soczewicę. To źródła białka, które zaspokajają głód na kilka godzin.
- Pijmy przynajmniej szklankę jogurtu naturalnego, maślanki lub kefiru dziennie. To prawdziwe bogactwo pożytecznych bakterii, które wspomagają pracę jelit oraz ułatwiają trawienie.
- Jedzmy produkty bogate w błonnik, który stymuluje pracę układu pokarmowego.
- Unikajmy soli, która zatrzymuje wodę w organizmie.
- Potrawy doprawiajmy świeżymi ziołami. Koperek, natka pietruszki, bazylia, melisa i mięta mają mnóstwo witaminy C oraz witamin z grupy B.
- Używajmy zawsze tłuszczów roślinnych zamiast zwierzęcych. Oleje roślinne to bogate źródło tłuszczów nienasyconych.
- Warzywa i mięso duśmy, gotujmy w wodzie lub na parze albo pieczmy w piekarniku bez dodatku tłuszczu.
Na sam koniec chciałabym jeszcze dodać, że to co jemy ma naprawdę niesamowity wpływ na nasze życie i zdrowie. Nie róbmy ze swojego ciała śmietnika, wrzucając do niego co popadnie.
Im świeższe i bardziej surowe są spożywane przez nas owoce i warzywa, tym mają dla nas one Wyższą Wibrację. Zapamiętajmy, jedzenie jest żywe! To dlatego owoce zerwane prosto z krzaczka smakują lepiej niż potem jedzone z miseczki.
Wysoka Wibracja jedzenia sprawia, że podnosi się nasz poziom energii, mamy lepsze samopoczucie i ogólnie „nadajemy na wyższych falach”. Dlatego starajmy się jeść „świeżo”. Kupujmy jak najlepsze produkty i nie poddawajmy ich nadmiernej obróbce, która będzie tylko wytracać to, co jest w nich dla nas najcenniejsze.
Źródło: mojatransformacja.net, peterborough24.co.uk