Spis treści
- 1 Sól jest składnikiem bardzo często używanym w naszej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez niej. Na rynku istnieje wiele gatunków soli: kamienna, morska, himalajska – która występuje nawet w kolorze czarnym. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że na naszych polskich ziemiach również znajduje się niesamowita odmiana soli, którą spokojnie możemy się pochwalić. Jest nią sól kłodawska.
- 1.1 Skąd wzięła się ta sól w Polsce?
- 1.2 Sól kłodawska – skład i właściwości
- 1.3 # Mikroelementy zawarte w soli kłodawskiej to:
- 1.4 # Makroelementy zawarte w soli kłodawskiej to:
- 1.5 Jak wydobywa się sól w Kłodawie?
- 1.6 Tak więc jeżeli poszukujemy zdrowych i naturalnych produktów, nie musimy ich szukać daleko. Nasza polska ziemia obfituje w cudowne, naturalne skarby. Wystarczy tylko po nie sięgnąć. Sól kłodawska jest właśnie jednym z nich. Jest zdrowa i zdecydowanie tańsza od soli himalajskiej. Pamiętajcie jednak, że „co za dużo – to nie zdrowo”. Sól w dużych ilościach może szkodzić. Zatrzymuje wodę w organizmie i powoduje wzrost ciśnienia tętniczego. Zachowajmy więc zdrowy umiar w jej stosowaniu.
- 1.7 Kopalnia Soli Kłodawa
Sól jest składnikiem bardzo często używanym w naszej kuchni. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez niej. Na rynku istnieje wiele gatunków soli: kamienna, morska, himalajska – która występuje nawet w kolorze czarnym. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że na naszych polskich ziemiach również znajduje się niesamowita odmiana soli, którą spokojnie możemy się pochwalić. Jest nią sól kłodawska.
Sól kłodawska – polska sól z Kłodawy
Według przeprowadzonych badań, nasza rodzima sól kłodawska, pod względem właściwości, nie różni się niczym od soli himalajskiej, która jest jedną z najdroższych odmian soli. Tak więc wybór soli kłodawskiej jest również dobrą alternatywą dla tej przyprawy w naszej kuchni.
Skąd wzięła się ta sól w Polsce?
Pokłady solne w Kłodawie oraz okolicach Inowrocławia są pozostałością po istniejącym niegdyś morzu śródlądowym. Morze Cechsztyńskie, bo tak nazywał się ten zbiornik, było silnie zasolone i miało powierzchnię około 600 tys. kilometrów kwadratowych.
Morze to rozciągało się od Wielkiej Brytanii, poprzez ziemie niemieckie, aż po rejony północnozachodniej Polski. Zajmowało ono swoją powierzchnią większą część naszych ziem.
W wyniku zmian klimatycznych, około 250 mln. lat temu, doszło do jego całkowitego wyparowania. Wynikiem tego są pozostałości warstwy solnej, która zalega na głębokościach od 3 do 6 km pod powierzchnią ziemi. Jednak w rejonach Kłodawy, doszło do jej wypiętrzenia, dzięki czemu zalega ona zaledwie na głębokości ok. 100 m.
Sól kłodawska – skład i właściwości
Sól kłodawska jest minerałem o bardzo wysokim stopniu czystości. Jest wolny od antyzbrylaczy oraz jest bogatym źródłem mikro i makro elementów. Są to pierwiastki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Skład chemiczny soli kłodawskiej w 97% stanowi chlorek sodu, natomiast pozostałe 3% to składniki nierozpuszczalne w wodzie oraz woda.
# Mikroelementy zawarte w soli kłodawskiej to:
- bor
- chrom
- cynk
- fluor
- jod
- kobalt
- krzem
- miedź
- molibden
- nikiel
- selen
- wanad
- żelazo
# Makroelementy zawarte w soli kłodawskiej to:
- chlor
- fosfor
- magnez
- potas
- siarka
- sód
- wapń
Dzięki zawartości tlenków żelaza, sól kłodawska posiada swój unikalny, różowy kolor. Ilość tych tlenków determinuje intensywność jej barwy. Zdarza się również, że sól ta występuje nawet w barwie błękitnej. Dodatkowo, jest to jedna z niewielu soli, która zawiera w swoim składzie jodek oraz żelazocyjanek potasu.
Jak wydobywa się sól w Kłodawie?
Wydobycie soli w kłodawskiej kopalni opiera się na tradycyjnych metodach. W tym celu wykorzystuje się ładunek wybuchowy, który odłupuje bryłę skały solnej, która następnie zostaje przewieziona do kruszarni, gdzie zostaje przemielona.
Zgodnie z dyrektywami obowiązującymi w naszym kraju, sól w opakowaniach do 1 kg, musi być dodatkowo poddana jodowaniu. Jednak jak to się mówi: „Polak potrafi…”. Producent soli kłodawskiej znalazł obejście tego przepisu. Produkuje on opakowania o gramaturze przekraczającej 1 kg, dzięki czemu przepis już go nie dotyczy. Dzięki temu otrzymujemy produkt naturalny, który nie zostaje poddany dodatkowemu procesowi jodowania.
Sól kamienna kłodawska, która pochodzi z czasów cechsztyńskich, wydobywana jest na głębokości około 700 metrów pod powierzchnią ziemi. Nie jest oczyszczana, uzdatniana, ani niczym dodatkowo wzbogacana.