W sezonie letnim nasza skóra jest wystawiona na działa nie słońca, niskiej wilgotności powietrza, wiatru oraz słonej wody morskiej. Aby właściwie o nią zadbać, kluczowe jest nie tylko stosowanie odpowiednich kosmetyków. Równie ważną rolę dogrywa tu dieta nawilżająca skórę. Na czym polega?
Nasza skóra w 10% składa się z wody, lecz niestety nieustannie wyparowuje ona z naszego organizmu. Co więcej, z biegiem lat nasza skóra coraz bardziej traci wilgotność, co przekłada się na rozluźnienie włókien kolagenu i elastyny oraz utratę elastyczności skóry i jej łuszczenie. Z problemami tymi pomoże nam sobie poradzić dieta nawilżająca skórę.
Jak skutecznie nawilżyć skórę?
Nawilżanie skóry należy zacząć od wewnątrz. W związku z tym, każdego dnia powinniśmy przyjmować około 2 litrów płynów – zarówno w postaci wody, jak i herbatek ziołowych i owocowych, naturalnych soków, zup, warzyw oraz owoców. Jeżeli nie przepadamy za naturalnym smakiem wody, możemy dodać do niej odrobinę cytryny lub mięty.
Co jeść na diecie nawilżającej skórę?
Kluczową rolę w diecie nawilżającej skórę odgrywają witaminy z grupy B, które wspomagają produkcję kolagenu i włókien elastyny. Znajdziemy je między innymi w mięsie, produktach pełnoziarnistych oraz drożdżach. Na ograniczenie utraty wody z komórek skóry wpływ mają także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które znajdziemy w oleju, orzechach, awokado, oliwkach i tłustych rybach – łososiu, makreli, mintaju oraz halibucie. Tłuszcze roślinne zawierają witaminę E, a zwierzęce A, czyli retinol, który pozytywnie oddziałuje na naskórek.