Żelazo pełni szereg kluczowych funkcji w naszym organizmie. Jako że nie jesteśmy w stanie go samodzielnie wytwarzać, niezbędne jest zadbanie o dostarczanie go wraz z dietą i stosownymi suplementami. W przeciwnym wypadku, grozi nam niedobór żelaza.
Wchłanianie żelaza odbywa się w dwunastnicy. Następnie, po związaniu się nietrwale z transferyną, wędruje ono do szpiku kostnego, śledziony oraz wątroby. Co dzieje się jednak dzieje, gdy mamy mamy niedobór żelaza?
Kto jest szczególnie narażony na niedobór żelaza?
- kobiety mające długie, obfite miesiączki,
- kobiety w ciąży,
- osoby cierpiące na krwawienia z przewodu pokarmowego,
- osoby z zaburzeniami wchłaniania,
- osoby po operacjach,
- sportowcy,
- osoby stosujące drastyczne diety redukcyjne.
Objawy niedoboru żelaza
- nadmierne zmęczenie,
- senność,
- bladość skóry i błon śluzowych,
- sińce pod oczami,
- łamliwość włosów i paznokci,
- bóle głowy,
- krwawienia z nosa,
- zajady w kącikach ust,
- problemy z koncentracją,
- nadmierna męczliwość podczas wysiłku fizycznego.
Co jeść, by zwiększyć ilość żelaza w diecie?
- wątróbkę,
- warzywa strączkowe,
- brokuły,
- natkę pietruszki,
- tofu.
Wbrew powszechnej opinii, dieta wegetariańska i wegańska nie skutkuje niedoborem żelaza. Dojść może do niego u osób stosujących nieprawidłowo zbilansowany, monotonny jadłospis, ubogi w warzywa strączkowe.
W celu zapewnienia sobie lepszej wchłanialności żelaza, warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C, która wspomaga ten proces. Jego przyswajalność zmniejsza nabiał oraz herbata i kawa pita do pół godziny przed i po posiłku.
Przedawkowanie żelaza
Żelazo można z łatwością przedawkować, przyjmując go z innych źródeł niż pożywienie. Objawiać może się to zaparciami i problemach we wchłanianiu niektórych leków. Dojść może również do maskowania rzeczywistych powodów niedoboru takich, jak chociażby zaburzenia pracy wątroby. W związku z tym, zamiar przyjmowania suplementu na bazie żelaza należy zawsze konsultować z lekarzem.