Sól to składnik, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie codziennego gotowania. Doskonałą alternatywę dla jej wersji himalajskiej stanowi Sól Kłodawska, w którym niczym nie ustępuje swoim droższym odpowiednikom.
Chemiczny skład Soli Kłodawskiej jest wolny od antyzbrylaczy. W 97% składa się ona z chlorku sodu. Pozostałe 3% to z kolei woda, składniki nierozpuszczalne w niej, a także pierwiastki takie, jak cynk, żelazo, magnez, jod czy potas. Sól Kłodawska co jeszcze warto wiedzieć na jej temat?
Skąd wzięła się Sól Kłodawska w naszym kraju?
Pokłady soli w Kłodawie oraz okolicach Inowrocławia stanowią pozostałości po śródlądowym Morzu Czechsztyńskim, które stanowiło silnie zasolony zbiornik wodny o powierzchni 600 metrów kwadratowych i swoim obszarem obejmowało Wielką Brytanię, Niemcy, Morze Północne i północno – zachodnią Polskę. Około 250 milionów lat temu doszło do całkowitego jego wyparowania na skutek zmian klimatycznych. Pozostałością tego zjawiska jest warstwa soli zalegająca na głębokości od 3 do 6 kilometrów pod ziemią. Nieco inaczej wygląda to w Kłodawie, gdzie doszło do silnego wypiętrzenia się warstwy soli w kierunku powierzchni, co spowodowało, że w niektórych miejscach znajduje się ona na głębokości zaledwie 100 metrów.
W jaki sposób wydobywa się Sól Kłodawską?
Wydobywanie soli w Kłodawie odbywa się w oparciu o tradycyjne metody. Wykorzystuje się tutaj ładunek wybuchowy, który pozwala na odłupanie kawałka skały solnej. W następnej kolejności jest on przewożony do kruszarni oraz mielony. Sól w opakowaniach o wadze nie przekraczającej 1 kilograma musi być dodatkowo jodowana, zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami. Producent z Kłodawy obszedł jednak ten zakaz, produkując sól w opakowaniach o wadze 1,3 kilograma.
Nadmiar soli może być groźny
Zbyt wysokie spożycie soli w codziennej diecie może mieć przykre konsekwencje. Zalicza się do nich między innymi przyrost masy ciała na skutek zatrzymania wody w organizmie oraz wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Doskonałą alternatywę dla Soli Kłodawskiej stanowić mogą zioła takie, jak pietruszka, oregano czy lubczyk.