Zioła szwedzkie to unikalna kompozycja 11 składników, którą, zgodnie z legendą, opracował tamtejszy lekarz Claus Samst, który dożył 104 lat. W leczeniu jakiego rodzaju dolegliwości mogą się one okazać skuteczne?
W skład ziół szwedzkich wchodzi aloes, szafran, arcydzięgiel, manna, rabarbar, senes, kurkuma, mirra, dziewięćsił, kamfora oraz teriak. Jak przygotować i kiedy stosować zioła szwedzkie?
Przepis na mieszankę z ziół szwedzkich
Zioła szwedzkie można stosować na dwa sposoby – w formie nalewki lub okładów. Gotowe preparaty na ich bazie można dostać w aptece lub zaopatrzyć się w susz, na bazie którego samodzielnie przygotujemy leczniczy napój. By to zrobić, mieszankę ziołową zalewamy nie więcej niż 2 litrami 38 – 40% alkoholu, a następne odstawiamy w miejsce, w którym panuje temperatura pokojowa na 14 dni. Po upływie tego czasu, przecedzamy nalewkę, przelewamy do ciemnej butelki i odstawiamy w chłodne miejsce.
Profilaktycznie należy spożywać po jednej łyżeczce mikstury rano i wieczorem, a leczniczo – trzy łyżeczki dziennie.
Przy jakich dolegliwościach sprawdzą się zioła szwedzkie?
- nowotwory
- bóle głowy, migreny
- ospa wietrzna
- wzdęcia, zaparcia, kolki
- gorączka, zapalenie gardła, zapalenie migdałków
- ból zębów
- wysypki, trądzik
- obrzęki, rany, blizny,
- hemoroidy
- odciski
- robaczyca