Spirulina – czym jest i jak działa

Co zawiera spirulina?

Spirulina jest zielono – niebieską algą bogatą w szereg różnego rodzaju substancji odżywczych. Często określa się ją mianem mleka Matki Ziemi, a to ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gamma-linolenowego.

Spirulina hodowana jest w Chinach, Japonii, Indiach, na Hawajach, Tajwanie oraz w Afryce. Najbardziej naturalnym środowiskiem dla tej algi są ciepłe jeziora Azji oraz Meksyku.

Wartości odżywcze zawarte w spirulinie

Spirulina jest bogata w:

  • białko – zawiera go ona aż 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa,
  • beta – karoten,
  • witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B12,
  • kwas gamma – linolenowy, który redukuje cholesterol i zapobiega nadciśnieniu oraz chorobom serca,
  • 8 różnych aminokwasów.

Właściwości spiruliny

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie przeciwzapalne,
  • zwiększa produkcję czerwonych krwinek, chroniąc przed anemią,
  • przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych,
  • łagodzi dolegliwości związane z zatokami,
  • przyspiesza redukcję masy ciała.

Dawkowanie spiruliny

Optymalna dzienna dawka spiruliny to 3-6 kapsułek. Jest ona także dostępna w postaci proszku, który możemy wypić z wodą lub dodać do soku albo jogurtu. Pierwsze efekty jej działania można zaobserwować już po około 2 tygodniach stosowania. Jako że może ona wchodzić w reakcje z innymi lekami, przed rozpoczęciem jej przyjmowania należy skonsultować się z lekarzem.