Spirulina jest zielono – niebieską algą bogatą w szereg różnego rodzaju substancji odżywczych. Często określa się ją mianem mleka Matki Ziemi, a to ze względu na bardzo wysokie stężenie rzadkiego kwasu gamma-linolenowego.
Spirulina hodowana jest w Chinach, Japonii, Indiach, na Hawajach, Tajwanie oraz w Afryce. Najbardziej naturalnym środowiskiem dla tej algi są ciepłe jeziora Azji oraz Meksyku.
Wartości odżywcze zawarte w spirulinie
Spirulina jest bogata w:
- białko – zawiera go ona aż 4 razy więcej niż taka sama ilość mięsa,
- beta – karoten,
- witaminy z grupy B – B1, B2 oraz B12,
- kwas gamma – linolenowy, który redukuje cholesterol i zapobiega nadciśnieniu oraz chorobom serca,
- 8 różnych aminokwasów.
Właściwości spiruliny
- wzmacnia układ odpornościowy,
- wykazuje działanie przeciwzapalne,
- zwiększa produkcję czerwonych krwinek, chroniąc przed anemią,
- przeciwdziała wystąpieniu reakcji alergicznych,
- łagodzi dolegliwości związane z zatokami,
- przyspiesza redukcję masy ciała.
Dawkowanie spiruliny
Optymalna dzienna dawka spiruliny to 3-6 kapsułek. Jest ona także dostępna w postaci proszku, który możemy wypić z wodą lub dodać do soku albo jogurtu. Pierwsze efekty jej działania można zaobserwować już po około 2 tygodniach stosowania. Jako że może ona wchodzić w reakcje z innymi lekami, przed rozpoczęciem jej przyjmowania należy skonsultować się z lekarzem.