Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie

olej kokosowy

Coraz więcej osób doświadcza wzrostu świadomości dotyczącej zdrowej diety i odżywiania. Poszukujemy naturalnych produktów, które nie tylko będą nas odżywiać, ale zapewnią nam także zdrowie. Jednym z takich produktów jest właśnie olej kokosowy. Warto się z nim zapoznać i wprowadzić go do naszej codziennej diety. 

Jednym z najbardziej wartościowych składników pozyskiwanych z miąższu orzechów kokosowych jest olej kokosowy. Jednak nie zawsze tak uważano. Twierdzono bowiem, że olej kokosowy zawiera dużo tłuszczy nasyconych, które powszechnie uważa się za szkodliwe. To właśnie one mają być odpowiedzialne za choroby miażdżycowe i zatykanie tętnic. Jednak kiedy zaczęto dogłębniej badać właściwości oleju z orzechów kokosowych oraz osoby, których dieta była na nich oparta, wszystko się zmieniło…

Olej kokosowy – właściwości

Okazało się, że olej kokosowy jest zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych średnio-łańcuchowych, natomiast niezdrowe tłuszcze – z długo-łańcuchowych. A te kwasy tłuszczowe w oleju kokosowym nie występują.

W chwili obecnej, olej kokosowy jest uważany za jeden z najzdrowszych olei dostępnych w sprzedaży. Właściwości oleju kokosowego można podzielić na trzy główne kategorie:

  • prozdrowotne
  • energetyczne
  • pielęgnacyjne

olej kokosowy

Zanim jednak rozwiniemy temat właściwości oleju kokosowego, musimy wiedzieć, że olej kokosowy występuje w dwóch rodzajach: nierafinowanym i rafinowanym.

# Olej kokosowy nierafinowany

Ten olej jest najzdrowszy. Rozpoznamy go przede wszystkim po dopisku „virgin”, które znajdziemy na jego opakowaniu. Ten olej jest tłoczony na zimno, przez co zachowuje wszystkie swoje wartościowe składniki odżywcze, minerały i witaminy, takie jak: witaminy B2, B6, C, E, a także potas, wapń, żelazo, magnez, kwas foliowy i jod. Dodatkowo cechą charakterystyczną oleju nierafinowanego jest wyraźnie wyczuwalny słodki zapach kokosa.

# Olej kokosowy rafinowany

„Rafinowany” oznacza tyle co „oczyszczony”. Proces oczyszczania oleju kokosowego wiąże się z poddaniem go wysokiej obróbce termicznej. Często jest to temperatura przekraczająca 240 stopni Celsjusza. Zdarza się również, że tańsze oleje są dodatkowo poddawane obróbce chemicznej, co oczywiście nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Poddawanie oleju kokosowego procesowi oczyszczania skutkuje utratą większości jego składników, a także jego charakterystycznego zapachu kokosa – olej rafinowany staje się więc „bezwonny”.

olej kokosowy

Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego

Przeprowadzone badania potwierdziły wiele właściwości prozdrowotnych oleju kokosowego. Obserwacje dokonane na grupie ludzi, których podstawą diety były właśnie orzechy kokosowe potwierdziły, że osoby spożywające kokosy cieszą się bardzo dobry zdrowiem fizycznym. Codzienne spożywanie oleju kokosowego dostarcza nam niezbędnych witamin i minerałów do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Olej kokosowy wspiera metabolizm i odchudzanie, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania otyłości i cukrzycy, a także chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nadciśnienia tętniczego.

Wspiera pracę układu krążenia, gdyż tłuszcze zawarte w oleju kokosowym podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Poprawia także wydajność antyoksydacyjną oraz krzepliwość krwi. Dodatkowo, olej kokosowy usprawnia proces produkcji insuliny, a więc reguluje poziom cukru we krwi. Zapobiega to rozwojowi cukrzycy oraz insulinoodporności.

Olej kokosowy wykazuje także właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe.

Kwas laurynowy, który w swoim składzie zawiera olej kokosowy, hamuje rozwój szkodliwych bakterii, które między innymi odpowiadają za infekcje jamy ustnej oraz rozwój próchnicy. W publikacji „Journal of Bacteriology” badacze przekonują, że właściwości oleju z kokosa są w stanie zwalczyć bakterię gronkowca złocistego, a także mogą wspomóc walkę z wirusami grypy, odry, a nawet opryszczki. Natomiast „Journal of Medicinal Food” potwierdza, że właściwości kokosowego oleju zwalczają grzyby z grupy Candida, dzięki czemu jest on między innymi skuteczny w walce z grzybicą stóp.

Spożywanie oleju kokosowego wpływa także na pracę mózgu i systemu nerwowego. Ma on wspierać leczenie chorób takich jak Alzheimer i Parkinson. Zawarte w oleju kokosowym trójglicerydy, przyczyniają się do wzrostu produkcji ciał ketonowych, które są alternatywnym źródłem energii dla naszego mózgu. Jest to bardzo ważne szczególnie przy chorobie Alzheimera, której objawem jest właśnie patologiczna utrata zdolności mózgu do wykorzystywania glukozy. Te właściwości zostały udowodnione w 2006 roku w publikacjach naukowych „Neurobiology of Aging”. Zwiększona ilość ciał ketonowych, łagodzi także napady epileptyczne.

olej kokosowy

Właściwości energetyczne oleju kokosowego

Olej kokosowy zawdzięcza swoje właściwości energetyczne średnio-łańcuchowym trójglicerydom (MCT), których cząsteczki są metabolizowane w zupełnie inny sposób niż cząsteczki innych tłuszczy. Są one szybko przyswajalnym źródłem energii, które nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Wspomaga to więc proces spalania zbędnych kalorii, co wspomaga walkę z otyłością oraz nadwagą. Szybka przemiana cząsteczek tłuszczu na energię, jest również świetnym wsparciem dla pracy mięśni, na przykład w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego lub uprawiania sportów. Spożywanie oleju kokosowego jest szczególnie zalecane w czasie wykonywania intensywnych treningów wytrzymałościowych.

olej kokosowy

Właściwości pielęgnacyjne oleju kokosowego

Olej kokosowy wykazuje przede wszystkim właściwości nawilżające, natłuszczające, a także antybakteryjne i wygładzające. Zawarte w oleju kokosowym kwasy tłuszczowe, dogłębnie odżywiają i nawilżają skórę, jest więc on świetną alternatywą dla kremów i balsamów. Jest szczególnie polecany do skóry suchej i przesuszonej.

Antybakteryjne właściwości oleju kokosowego pomagają w zwalczaniu trądziku. Natomiast jego właściwości ochronne, chronią naszą skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym (SPF na poziomie 10).

W publikacjach „Journal of Cosmetic Science” badacze otwarcie mówią o bardzo korzystnym wpływie stosowania oleju kokosowego na włosy. Trójglicerydy kwasu laurynowego są zbliżone budową do białek, z których zbudowany jest włos, dzięki czemu może on przeniknąć do jego wnętrza i odbudować go. Dodatkowo pomaga zwalczać łupież.

Jak już było wspomniane powyżej, olej kokosowy świetnie sprawdza się w utrzymywaniu higieny jamy ustnej oraz w walce z próchnicą zębów. Ponad to związki w nim zawarte delikatnie wybielają zęby. Jest on więc świetną bazą do stworzenia domowej, naturalnej pasty do zębów.

Olej kokosowy nie uczula, a dzięki jego nawilżającym właściwościami jest idealny do stosowania przy małych dzieciach. Dogłębnie nawilża i odżywia skórę, a także chroni ją przed odparzeniami.

olej kokosowy

Zastosowanie oleju kokosowego

Wspaniałe i uniwersalne właściwości oleju kokosowego sprawiły, że jest on nie tylko niezastąpionym produktem spożywczym, ale także i pielęgnacyjnym.

Do czego więc możemy wykorzystać olej kokosowy na co dzień:

  • do smażenia, gotowania, pieczenia
  • jako smarowidło do pieczenia
  • krem do twarzy
  • naturalny środek do demakijażu
  • pomadka ochronna do ust
  • balsam do rąk i ciała
  • krem z filtrem ochronnym (SPF 10)
  • krem na rozstępy w okresie ciąży
  • maseczka lub odżywka do włosów
  • kosmetyk pielęgnacyjny dla dzieci
  • pasta do zębów
  • płyn do płukania jamy ustnej
  • baza do peelingów, maseczek i innych kosmetyków

olej kokosowy

Olej kokosowy jest niesamowitym produktem, który znajduje wiele zastosowań – nie tylko w celach pielęgnacyjnych, ale także prozdrowotnych. Warto więc zaopatrzyć w niego naszą kuchnię i kosmetyczkę.