Spis treści
Mięta to popularne zioło, które stosować można w postaci tak świeżej, jak i suszonej. Wykorzystuje się ją w roli przyprawy, zdrowotnego naparu oraz składnika gum do życia, cukierków, past do zębów czy produktów kosmetycznych.
Mięta występuje w ponad 20 różnych odmianach. Do najpopularniejszych zalicza się miętę pieprzową i zieloną.
Składniki odżywcze mięty
Około 15 gramów mięty zawiera jedynie 6 kalorii oraz 12 procent witaminy A, 9 procent żelaza, 8 procent manganu i 4 procent kwasu foliowego.
Właściwości lecznicze mięty
- Walka z przeziębieniem – mięta zawiera mentol, czyli naturalny, aromatyczny lek redukujący przekrwienie, który pomaga rozdzielić flegmę oraz śluz, ułatwiając wykrztuszanie. Mentol ma także właściwości chłodzące, dzięki czemu doskonale sprawdza się w leczeniu bólu gardła.
- Pomoc w alergiach – mięta zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz kwasu rozmarynowego, w związku z czym jest świetnym środkiem przeciwzapalnym. Ta właściwość mięty została przebadana pod kątem skuteczności łagodzenia sezonowych objawów alergii.
- Ulga podczas karmienia piersią – woda z mięty pieprzowej zapobiega pękaniu sutków oraz ich bolesności u matek, które karmią po raz pierwszy.
- Pomoc przy niestrawnościach – mięta zwiększa wydzielanie żółci i sprzyja jej przepływowi, pomagając przyspieszyć oraz ułatwić trawienie.
- Ulga w zespole jelita drażliwego – stosowanie oleju z mięty pieprzowej stanowi bezpieczny, skuteczny lek dla osób cierpiących na objawy zespołu jelita drażliwego oraz bóle brzucha.
- Wrzody żołądka – mentol chroni wyściółkę żołądka przed negatywnym działaniem etanolu i indometacyny, zapobiegając owrzodzeniom żołądka wynikającym z regularnym stosowaniem środków przeciwbólowych i piciem alkoholu.