Jagody goji to owoce kolcowoju pospolitego, nazywanego także szkarłatnym. Ich właściwości lecznicze odkryto ponad 2,5 tysiąca lat temu. Ich popularność związana jest z tym, że są one uznawane za niezwykle skuteczny sposób na walkę z nadwagą.
Korzystne działanie jagód związane jest z zawartymi w nimi składnikami odżywczymi – witaminę B1, B6, C oraz E. Są one również bogate w fosfor, cynk, selen, wapń, magnez, żelazo, aminokwasy oraz beta-karoten. Jagody goji doskonale wzmacniają odporność organizmu i chronią przed nowotworami.
Działanie lecznicze jagód goji
Jak twierdzą specjaliści od chińskiej medycyny naturalnej, stosowanie jadłospisu bogatego w nasiona goji ma wspierać walkę z chorobami wątroby, serca, płuc, kości oraz wzroku. Dodawane do posiłków jagody maja również pomóc w leczeniu reumatyzmu, nadciśnienia i cukrzycy.
Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że same nasiona goji nie przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Ich regularne przyjmowanie może natomiast poprawić metabolizm, czego skutkiem będzie utrata zbędnych kilogramów.
Jak stosować jagody goji?
W sklepach najczęściej spotkać możemy się z suszonymi jagodami goji, które świetnie sprawdzą się w roli dodatku do owsianki, muesli, koktajlu czy sałatek. Ich zalecana dzienna porcja to 1,5 łyżki.