Spis treści
- 1 Folia aluminiowa – Na pewno wielu z nas posiada ją w swojej szufladzie. Często używamy ją do przygotowywania ciepłych posiłków lub pakowania kanapek. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że natychmiast powinniśmy skończyć z tym nawykiem, gdyż okazuje się on niezwykle szkodliwy dla naszego zdrowia!
- 1.0.1 Eksperci zgodnie twierdzą, że zbyt długie narażenie na działanie aluminium powoduje długotrwałe skutki uboczne, takie jak upośledzenie umysłowe, problemy z równowagą, koncentracją oraz pamięcią!
- 1.0.2 Pieczenie, podgrzewanie, gotowanie – folia aluminiowa nie nadaje się do kontaktu z żywnością! Działanie wysokimi temperaturami na aluminium powoduje, że przenika ono do naszych potraw! Długotrwałe stosowanie folii aluminiowej może mieć bardzo poważne skutki dla naszego zdrowia!
- 1.0.3 Trzeba również pamiętać, że folia aluminiowa wchodzi w reakcję z produktami kwaśnymi oraz ostrymi, co tylko powoduje, że szkodliwe cząsteczki jeszcze bardziej przenikają do naszej żywności.
- 1.0.4 Już dziś, z myślą o zdrowiu Twoim oraz Twojej rodziny, zaprzestań stosowania niezwykle toksycznej folii aluminiowej. Koniecznie przestrzegaj przed nią również swoich znajomych i przyjaciół – to trucizna w naszej kuchni!
Folia aluminiowa – Na pewno wielu z nas posiada ją w swojej szufladzie. Często używamy ją do przygotowywania ciepłych posiłków lub pakowania kanapek. Niedawno przeprowadzone badania wykazały, że natychmiast powinniśmy skończyć z tym nawykiem, gdyż okazuje się on niezwykle szkodliwy dla naszego zdrowia!
Aluminium to metal ciężki, który posiada silne właściwości neurotoksyczne. Może więc prowadzić do poważnych uszkodzeń i zaburzeń w funkcjonowaniu naszego mózgu oraz układu nerwowego. Te zaburzenia są ściśle powiązane z występowaniem choroby Alzheimera.
Eksperci zgodnie twierdzą, że zbyt długie narażenie na działanie aluminium powoduje długotrwałe skutki uboczne, takie jak upośledzenie umysłowe, problemy z równowagą, koncentracją oraz pamięcią!
Badania dowiodły również, że aluminium ma negatywny wpływ na nasze kości, gdyż jego cząsteczki gromadzą się w ich wnętrzu, zmniejszając tym samym przyswajalność wapnia. Dodatkowo działanie aluminium, a dokładniej wdychanie jego cząsteczek w trakcie gotowania, powiązano z licznymi problemami układu oddechowego, takimi jak zwłóknienie płuc.
Pieczenie, podgrzewanie, gotowanie – folia aluminiowa nie nadaje się do kontaktu z żywnością! Działanie wysokimi temperaturami na aluminium powoduje, że przenika ono do naszych potraw! Długotrwałe stosowanie folii aluminiowej może mieć bardzo poważne skutki dla naszego zdrowia!
Dr inżynierii chemicznej – Essam Zubaidy, na Uniwersytecie Amerykańskim w Sharjah, przeprowadził doświadczenie, mające na celu ustalić wpływ wykorzystywania folii aluminiowej w trakcie gotowania posiłków. Okazało się, że przygotowany w ten sposób posiłek zawierał aż do 400 mg aluminium, gdzie według Światowej Organizacji Zdrowia – jego spożywanie nie powinno przekraczać 60 mg na dobę!
Trzeba również pamiętać, że folia aluminiowa wchodzi w reakcję z produktami kwaśnymi oraz ostrymi, co tylko powoduje, że szkodliwe cząsteczki jeszcze bardziej przenikają do naszej żywności.
Istnieje wiele innych alternatyw dla pakowania żywności. Kanapki można owijać papierem śniadaniowym, a potrawy oraz warzywa przechowywać w specjalnie do tego przeznaczonych pojemnikach. Jeżeli chodzi o pieczenie, to warto zaopatrzyć się w naczynia żaroodporne z przykrywką, których obecnie jest wiele na rynku.