Barszcz czerwony Magdy Gessler – jak go przyrządzić?

Jak zrobić barszcz czerwony Magdy Gessler?

Barszcz czerwony to danie, które większości z nas kojarzy się z Wigilią. Przysmakiem tym delektować możemy się jednak o dowolnej porze roku. Jak smakuje barszcz czerwony Magdy Gessler?

Magda Gessler to restauratorka, która podbiła serca Polaków swoją osobowością i niesamowitym smakiem. Nawet najprostsze danie jest ona w stanie zmienić w wyjątkowy przysmak. Oto przepis na jedyny w swoim rodzaju barszcz czerwony Magdy Gessler.

Jak zrobić barszcz czerwony Magdy Gessler?

Składniki niezbędne do przygotowania tego dania to:

  • 1 kg buraków
  • 5 borowików
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • szczypta kminu rzymskiego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • skórka z 2 średnich jabłek.

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy wywar na wolnym ogniu. Cebulę, czosnek oraz pora kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do wywaru. Obieramy 2 jabłka, a obierki wrzucamy do zupy. Przyprawiamy wywar goździkami, liściem laurowym, pieprzem oraz kminem rzymskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Odcedzamy barszcz zostawiając tylko wywar. Następnego dnia podgrzewamy. Barszcz Magdy Gessler najlepiej smakuje z uszkami.