Barszcz czerwony to danie, które większości z nas kojarzy się z Wigilią. Przysmakiem tym delektować możemy się jednak o dowolnej porze roku. Jak smakuje barszcz czerwony Magdy Gessler?
Magda Gessler to restauratorka, która podbiła serca Polaków swoją osobowością i niesamowitym smakiem. Nawet najprostsze danie jest ona w stanie zmienić w wyjątkowy przysmak. Oto przepis na jedyny w swoim rodzaju barszcz czerwony Magdy Gessler.
Jak zrobić barszcz czerwony Magdy Gessler?
Składniki niezbędne do przygotowania tego dania to:
- 1 kg buraków
- 5 borowików
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 goździki
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu czarnego
- skórka z 2 średnich jabłek.
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Przekładamy je do dużego garnka i zalewamy wodą. Gotujemy wywar na wolnym ogniu. Cebulę, czosnek oraz pora kroimy w plasterki, podsmażamy na złoty kolor i dodajemy do wywaru. Obieramy 2 jabłka, a obierki wrzucamy do zupy. Przyprawiamy wywar goździkami, liściem laurowym, pieprzem oraz kminem rzymskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Odcedzamy barszcz zostawiając tylko wywar. Następnego dnia podgrzewamy. Barszcz Magdy Gessler najlepiej smakuje z uszkami.