Płynna czekolada sprawdza się idealnie jako polewa, jest również wyśmienita do picia na gorąco oraz oczywiście niezbędna do fondue z owocami. Powinna mieć aksamitną i gładką konsystencję. Jak prawidłowo rozpuszczać czekoladę w kąpieli wodnej?
Kąpiel wodna krok po kroku
Czekoladę można rozpuścić na kilka sposobów – między innymi w rondelku lub mikrofalówce. Jednak najlepszą techniką jest kąpiel wodna, dzięki której czekolada się nie zważy ani nie przypali. W pierwszej kolejności należy dokładnie połamać lub posiekać czekoladę na drobne kawałki. Do średniej wielkości garnka wlewamy wrzątek do ok 1/3 wysokości, a następnie do szklanej miski o większej średnicy wkładamy rozdrobniona czekoladę i kładziemy na garnku. Trzeba zadbać o to, aby naczynie nie dotykało wrzątku. Gdy czekolada trochę się roztopi, należy ją wymieszać, zbierając również ze ścianek.
O czym należy pamiętać, rozpuszczając czekoladę?
Zanim zaczniemy rozpuszczać czekoladę, warto poznać kilka ważnych zasad, dzięki którym będzie pozbawiona gródek i idealnie gładka. Przede wszystkim naczynie, w którym mamy zamiar ją roztopić, musi być całkowicie suche – czekolada może się ściąć nawet z powodu jednej kropli wody! Należy również pamiętać, że czekoladę roztapiamy zawsze na małym ogniu, ponieważ zbyt wysoka temperatura może spowodować przypalenie masy. Polewy nie wolno zbyt często mieszać, lepiej poczekać, aż trochę się roztopi.
Jeżeli chcemy, aby nasza polewa była bardzo błyszcząca, możemy dodać 1 łyżkę oleju. Ponadto warto wybrać dobrej jakości czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Najbardziej kłopotliwa jest biała czekolada, która częściej się rozwarstwia i trudniej topi. Co zrobić, jeżeli czekolada się zważyła? Nie trzeba przygotowywać jej od początku. Wystarczy, że dodamy do polewy 1-2 łyżki mleka, wody lub śmietany. Dokładnie mieszamy całość i gotowe!
Więcej porad i smakowitych przepisów można znaleźć na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/.