Spis treści
- 1 U osób wrażliwych na gluten – białko, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie, może on powodować bardzo silne i nieprzyjemne reakcje w organizmie w czasie jego spożywania.
- 1.1 1. Przewlekłe bóle głowy i migreny
- 1.2 2. Przewlekłe zmęczenie i wyczerpanie
- 1.3 3. Zaburzenia trawienia
- 1.4 4. Gwałtowne przybieranie na wadze
- 1.5 5. Problemy z jamą ustną
- 1.6 6. Problemy z koncentracją oraz wahania nastroju
- 1.7 By przekonać się, czy pojawiające się u nas nieprzyjemne objawy i dolegliwości są spowodowane nietolerancją na gluten – warto wykluczyć go z naszej diety na jakiś czas. Wtedy z całą pewnością będziemy mogli stwierdzić, że nam nie służy.
U osób wrażliwych na gluten – białko, które znajduje się w pszenicy, jęczmieniu, życie, może on powodować bardzo silne i nieprzyjemne reakcje w organizmie w czasie jego spożywania.
Nietolerancja glutenu może objawiać się poprzez ciągłe zmęczenie, depresję, bóle stawów i wysypki oraz problemy żołądkowo-jelitowe.
Podajemy sześć najczęstszych symptomów, które mogą sugerować, że cierpimy na nietolerancję glutenu:
1. Przewlekłe bóle głowy i migreny
Jeżeli doświadczamy często silnych migren lub bólów głowy, które zdecydowanie wpływają negatywnie na nasze codzienne funkcjonowanie, może to być jeden z objawów sugerujących nietolerancję glutenu.
Co ciekawe, okazuje się, że migrenowe bóle głowy bardzo często występują właśnie u osób wrażliwych na gluten.
2. Przewlekłe zmęczenie i wyczerpanie
Doświadczanie przewlekłego przemęczenia lub braku energii, które pojawia się szczególnie po każdym posiłku, również może być symptomem nietolerancji pokarmowej na gluten.
Wielu specjalistów sądzi, że może to wynikać z tego, że osoby wrażliwe na gluten posiadają małe rezerwy energetyczne.
3. Zaburzenia trawienia
Spożywanie glutenu przez osoby cierpiące na jego nietolerancję, może powodować wiele uciążliwych i nieprzyjemnych wrażeń związanych z zaburzeniami trawienia, takimi jak: skurcze i bóle brzucha, mdłości, zaparcia lub biegunki, wzdęcia i częste wiatry oraz syndrom jelita wrażliwego.
4. Gwałtowne przybieranie na wadze
To jeden z powszechnych symptomów pojawiających się u osób z nietolerancją glutenu. Nagły przyrost masy ciała wynika z dwóch podstawowych czynników:
- złej przepuszczalności jelit, co powoduje nieprawidłowe wchłanianie pokarmu
- stanu zapalnego wywołanego przez gluten
5. Problemy z jamą ustną
Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu bardzo często cierpią na zgorzelinowe zapalenie jamy ustnej oraz afty – przewlekłe owrzodzenia jamy ustnej.
Bardzo często z powodu nieprawidłowego wchłaniania pokarmów, osoby wrażliwe na gluten mogą cierpieć na niedobory wapnia w organizmie, co może powodować trudności w utrzymywaniu zdrowia naszych zębów.
6. Problemy z koncentracją oraz wahania nastroju
Osoby nietolerujące gluten, bardzo często wspominają o pojawiających się problemach z koncentracją oraz wahaniach emocjonalnych – dotyczących najczęściej nagłych, irracjonalnych zmian nastroju oraz przewlekłej drażliwości.
Oczywiście takie reakcje mogą być wywołane również przez inne czynniki, ale często mówi się o niewłaściwej aktywności glutenu IgG, co może prowadzić do pogorszenia funkcji poznawczych.