Zupa ogórkowa to tradycyjne polskie danie znane już naszym prababciom i babciom. To potrawa niezwykle prosta w przygotowaniu, z którą poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Jak przygotować idealną zupę ogórkową? Przepis – poniżej.
Przepis na zupę ogórkową
Składniki:
-5 ogórków kiszonych,
-3 łyżki śmietany,
-2 żeberka lub 3 skrzydełka,
-kostka rosołowa,
-włoszczyzna,
-5 ziemniaków,
-1 listek laurowy,
-3 ziarenka ziela angielskiego,
-sól, pieprz.
Do garnka wrzucamy opłukane żeberka i gotujemy je na małym ogniu. Zbieramy szum, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie; gotujemy na większym ogniu.
Kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i kostkę rosołową. Gdy nieco zmiękną, wsypujemy starte na tarce ogórki kiszone. Gotujemy przez 10 minut; doprawiamy do smaku.
Do osolonego kubka odlewamy 2 chochle zupy i mieszamy je ze śmietaną. Wlewamy do garnka, cały czas mieszając.