Spis treści
Co jeść żeby schudnąć? Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie chodzi tutaj o wyeliminowanie z jadłospisu produktów bogatych w tłuszcze.
Żeby osiągnąć wymarzoną sylwetkę należy jeść tłuszcze, ale te zdrowe. Owszem, dostarczają one wielu kalorii, lecz nie tylko one odgrywają kluczową rolę w skutecznej utracie masy ciała. Co jeść żeby schudnąć? Odpowiedź – poniżej.
Białko to podstawa
Produktami bogatymi w białko, które należy włączyć do diety podczas odchudzania są:
- chude mięso – wołowina, kurczak indyk,
- ryby – w szczególności te tłuste, jako że zawierają one kwasy tłuszczowe Omega-3, które zwiększają sytość po posiłku u osób z nadwagą,
- twaróg, serek wiejski,
- jajka.
Nasiona roślin strączkowych
Zalicza się do nich soczewicę, fasolę, groch oraz ciecierzycę. Zawierają one białko oraz błonnik, które to wspomagają utratę kilogramów.
Warzywa
Są one bogate w witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Są to produkty o niskiej gęstości kalorycznej, co oznacza, że w dużych ich ilościach znajduje się mało kalorii, a co za tym idzie – można je jeść niemalże bez ograniczeń. W diecie osób walczących z nadwagą znaleźć powinna się między innymi botwinka, marchewka, zielony groszek, brokuły oraz brukselka.
Zdrowe tłuszcze
Najbardziej korzystna dieta to taka, gdzie ograniczeniu ulegają węglowodany. By nie wywołać zbyt dużego deficytu kalorycznego, zaleca się włączenie do codziennego jadłospisu źródeł zdrowego tłuszczu. Zalicza się do nich między innymi oliwę z oliwek, olej lniany, olej kokosowy oraz awokado.