Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu są nam znane od stuleci. Można z nich przygotowywać wiele różnym przetworów, takich jak syropy, soki, nalewki, a nawet domowej roboty kosmetyki i miód. Miód z kwiatów czarnego bzu będzie świetną alternatywą dla białego cukru, a dodatkowo wzmocni nasz organizm. Poznaj szybki i prosty przepis na miód z kwiatów czarnego bzu.
Miód z kwiatów czarnego bzu – właściwości czarnego bzu
Przeprowadzone badania naukowe wykazują, że kwiaty czarnego bzu posiadają unikalne właściwości prozdrowotne. Mają ogólne działanie wzmacniające organizm, a także podnoszące naszą odporność. Ich zdrowotne właściwości potrafią także zahamować rozwój infekcji oraz wielu wirusów.
Potwierdzono także, że są one bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B, witaminę C, beta karoten oraz wapń, potas, magnez, sód i fosfor. Zawiera także wiele mikroelementów: miedź, żelazo, mangan, cynk, garbniki, pektyny oraz flawonoidy i kwasy fenylowe.
Główne właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu to:
- wzmacnianie odporności organizmu
- działanie wykrztuśne i napotne
- działanie hamujące rozwój wirusów
- rozrzedzanie wydzieliny z nosa
- obniżanie ciśnienia krwi oraz wzmacnianie naczyń krwionośnych
- uśmierzanie bóli – także migrenowych bóli głowy
- działanie detoksykujące i oczyszczające
- przyspieszanie przemiany materii
- zapobieganie odkładaniu się tłuszczu
- łagodzenie stanów zapalnych
Więcej na temat leczniczych właściwości kwiatów czarnego bzu znajdziesz tutaj:
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis
Przepis na miód z kwiatów czarnego bzu
Potrzebne składniki:
- 1 część kwiatów czarnego bzu
- 2 części łagodnego miodu (np. wielokwiatowy)
- cytryna lub płatki róży (opcjonalnie)
1. Zerwane baldachy czarnego bzu rozkładamy na papierze (najlepiej zrobić to na zewnątrz). Pozostawiamy je na ok. 1-2 godziny, aby pozbyć się robaczków. Uwaga! Nie myjemy kwiatów, ponieważ w ten sposób pozbędziemy się z nich drogocennego pyłku.
2. Kwiaty czarnego bzu oddzielamy od łodyg. Najlepiej robić to nad naczyniem, w którym będziemy przygotowywać przetwór, aby nie stracić pyłku kwiatowego. Świetnie sprawdzi się do tego duży słoik.
3. Kwiaty zalewamy miodem, np. wielokwiatowym i opcjonalnie dodajemy plasterki cytryny lub/i płatki róży.
4. Słoik zamykamy, a następnie wkładamy do papierowej torby. Stawiamy go w dobrze nasłonecznionym miejscu na około 7 dni. Pamiętajmy, aby codziennie potrząsać słoikiem.
5. Po wyznaczonym czasie, przecedzamy dokładnie miód i zamykamy go w czystym słoiku.
Miód można dodawać zamiast cukru do domowych napojów lub używać go do słodzenia herbaty. Sprawdzi się również jako preparat podnoszący naszą odporność oraz ogólnie wzmacniający nasz organizm. Szczególnie jest polecany w okresach przeziębienia i grypy. Warto spożywać go profilaktycznie od jesieni, aby uniknąć choroby lub infekcji.