Znacie przepis na wspaniałe i kruche mediolanki? Jeśli nie, koniecznie zapiszcie ten przepis! To bardzo prosty deser, który zawsze się uda. Przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie, więc jeśli nie chcecie spędzić dużo czasu w kuchni.

Zbierzcie wszystkie składniki i do roboty!

Składniki:
125 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki mleka
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka posiekanej czekolady mlecznej lub mieszanki mlecznej i gorzkiej w stosunku 1:1

Przygotowanie:
1. W misce, za pomocą miksera, utrzeć masło z cukrem, aż stanie się lekkie i puszyste (około 2 minut na wysokich obrotach).
2. Po tym czasie, dodać jajko, mleko, mąkę oraz aromat waniliowy i mieszać jeszcze minutę.

3. Za pomocą rękawa z dużą okrągłą końcówką, wyciskać podłużne kształty o długości około 7-8 cm, zostawiając przerwy jeden od drugiego o szerokości około 5 cm.

4. Piec w 180 stopniach przez około 10-12 minut. Ostudzić.

5. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, odstawić na kilka minut. 6. Płaską stronę ciastka posmarować grubszą warstwą czekolady i połączyć z płaską stroną drugiego ciastka.
Gotowe ciastka można również oprószyć cukrem pudrem 🙂 Świetnie się sprawdzą do kawy, ale też jako słodka przekąska do szkoły czy do pracy.

Całe przygotowanie możecie również obejrzeć w filmiku poniżej, w języku angielskim: