Chyba wszyscy kochają ciasto czekoladowe. Doskonale sprawdzi się jako tort urodzinowy lub po prostu deser rodzinnym obiedzie.

Składniki:

  • kruche ciastka – 200 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
  • czekolada deserowa – 150 gramów
  • czekolada mleczna – 150 gramów
  • czekolada biała – 200 gramów
  • śmietana 36% – 1200 mililitrów
  • żelatyna – 6 łyżeczek
  • woda – 1 szklanka
  • kakao lub starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
  3. W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
  4. Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
  5. Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.